Aluevaaleissa päätetään kaikista tärkeimmistä asioista

Julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa (ESS) 16.1.2022


Sunnuntaina 23. tammikuuta päätetään ihmisen elämän kannalta kaikista tärkeimmistä asioista: sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista eli ihmisen hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Maakuntavaalien mahdollinen äänestysprosentti on herättänyt etukäteen aiheellista huolta. Alhainen äänestysaktiivisuus antaisi aluevaltuustolle heikon alun. Kehnon mandaatin lisäksi olisi epäselvää, millaista sote-politiikkaa päijäthämäläiset haluavat.

Olen huolissani myös siitä, että sosiaalihuolto saattaa jäädä aluevaltuustossa terveyssektorin jalkoihin. Vaikka suurimmalla osalla päijäthämäläisistä menee hyvin, tarvitsemme vahvaa panostusta sosiaalihuoltoon, ennaltaehkäisyyn sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Huono-osaisuus periytyy ikävä kyllä helposti elämänvaiheesta ja sukupolvesta toiseen. Uuden aluevaltuuston tulisi keskittyä erityisesti tämän kierteen katkaisemiseen.

Yksi periytyvään huono-osaisuuteen usein liittyvä ongelmavyyhti on päihteidenkäyttö. Päihdeongelmaiset ovat syrjään työnnettyjä ihmisiä, ja politiikassa on kysymys siitä, välitämmekö heistä. Onko meillä aitoa tahtoa kantaa jokaisesta huolta?

Aluevaltuuston tulee varmistaa, että ehkäisevään päihdetyöhön panostetaan entistä enemmän. Esimerkiksi ehkäisevän päihdetyön interventioita yläasteikäisille tulisi lisätä. Uuden selviämisaseman avaaminen on myös askel oikeaan suuntaan.

Politiikassa aina myös kyse arvoista. Tarvitsemme aluevaltuustoon päättäjiä, joilla on vahva arvopohja, jotta sosiaalityö sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen saavat niille kuuluvan arvostuksen ja resurssoinnin. Toivon, että äänestäjät käyttävät oikeuttaan äänestää ja että oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus näkyvät jatkossa aluevaltuuston päätöksenteossa.

Pekka Komu, Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja, Lahden kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja ja aluevaaliehdokas (sd)

Kommentit

Jätä kommentti